Wat is de
Kleurrijke Delvenaar?

De Kleurrijke Delvenaar is een eretitel die vorig jaar voor het eerst (postuum) werd uitgereikt aan Joost Verhoeff, de man die tijdens zijn leven Delft een beetje mooier, kleurrijker en eensgezinder maakte. Toen Verhoeff in augustus 2018 overleed, namen de mensen om hem zich voor om iets te doen om die herinnering levend te houden. Het idee voor de Kleurrijke Delvenaar was geboren. Voortaan zal de bekendmaking van deze eretitel ieder jaar plaatsvinden op 6 februari, de geboortedag van Verhoeff. aan een kleurrijke Delvenaar, die zich in de voetsporen van Verhoeff met hart en ziel inzet voor de stad. 

Verkiezing

Ieder jaar kiest een jury een persoon die laat zien dat je met creativiteit, ‘omdenken’ en spekjesregens  de verbinding kunt zoeken en samen op weg kunt gaan om Delft nog kleurrijker, vrolijker en eensgezinder te maken. De jury bestaat uit Willem Overgaag, Liza van Baarle, Marlies Kreutz en Leon van Klaveren. Aan de prijs zit een beloning in natura vast. Die bepalen we in overleg met de prijswinnaar.

Kent u een Kleurrijke Delvenaar? Laat het ons weten. En ook waarom u vindt dat deze Delvenaar de trofee verdient. Onze jury heeft de lastige taak om uit het enorme aanbod iemand te kiezen, dus uw hulp is meer dan welkom. Natuurlijk gaan we vertrouwelijk om met uw suggesties. Alleen de naam van degene die het uiteindelijk is geworden, wordt bekend gemaakt. Niet de nominaties. Suggesties met motivatie en achtergronden kunt u mailen naar info@kleurrijkedelvenaar.nl.

Trofee

De trofee die bij de Kleuurrijke Delvenaar hoort, is een spekkie, afkomstig uit de beruchte Delftse spekjesregens. Gé Kleijweg, één van de initiatiefnemers van de Kleurrijke Delvenaar, zegt hierover: ‘De spekjesregen is uitgevonden door Joost, toen hij de eigenaar was van Knus in de Delftse Hout. Daar kon het door de grote toeloop op piekmomenten wel eens een tikje chaotisch worden achter en voor de bar. Dan zette Joost een lied in, wat steevast eindigde met de oproep aan de aanwezige kinderen om heel hard ‘spekkies!!!’ te roepen. Dat hielp altijd, want vervolgens ging het spontaan spekjes regenen in Knus. Niemand die nog aandacht besteedde aan de warboel bij de bar. Dat is een knap staaltje ‘omdenken’. Kan niet bestaat niet. Heb je een probleem? Draai het om, maak er een feestje van en betrek anderen erbij. Daar was Joost een meester in.’ 

Jaarthema

Om de prijsuitreiking zowel naast een feestelijk ook een inhoudelijk tintje te geven, kiezen we een thema, een onderwerp waarvan we denken dat Delft er op zit te wachten. In 2020 is dat Delft Blue Zone, misschien wel een thema waar we nog jaren mee uit de voeten kunnen. Eerst maar eens kijken of we met dit initiatief een steen in vijver gooien, die ook echt een paar rimpelingen teweeg gaat brengen. Met de paraplu Delft Blue Zone hopen we Delvenaren aan te moedigen steeds opnieuw de verbinding met elkaar te zoeken. Want niemand kan in zijn eentje de stad in alle kleuren van de regenboog schilderen. Die kleurplaat vullen we met elkaar. Met alle mooie initiatieven de die de stad rijk is. Buiten de lijntjes kleuren mag.