Kleurrijke Delvenaar 2020

De Kleurrijke Delvenaar 2020 staat in het teken van Delft Blue Zone. Blue Zones zijn plekken op aarde waar de mensen langer, gezonder en gelukkiger leven zonder dat zij de natuurlijke bronnen van de aarde uitputten. Dat mes snijdt dus aan meer kanten: zelf vrolijker leven en een leefbare aarde doorgeven aan de generaties na ons.

Uitgenodigd zijn ca. 100 Delvenaren die zich willen laten inspireren om met elkaar op weg te gaan om van Delft een Blue Zone 2.0 te maken, geïnspireerd door deze 5 P’s:

  1. People (aandachtige, rechtvaardige, zorgzame, vrolijke, solidaire, gastvrije, speelse, lieve stad)
  2. Profit (ondernemende, welvarende, veerkrachtige, innovatieve, gezonde stad)
  3. Planet (klimaatneutrale, verantwoordelijke stad)
  4. Place (leefbare, levendige stad met een eigen, onvervreemdbare identiteit)
  5. Public (democratische, verbonden stad met volop ruimte voor burgerinitiatieven)

Ons doel op korte termijn is inspiratie, ontmoeting en uitwisseling van gelijkgestemden, hopend op een steen-in-de-vijver effect. Op de wat langere termijn kan dan een ‘community’ ontstaan, een los-vast netwerk van Delftse Blue Zoners. De initiatiefnemers zorgen dat het overzicht van Delftsblauwe initiatieven rond en na het evenement toegankelijk is en blijft op deze website.

Programma

Het programma voor 6 februari 2020 luidt als volgt:

17.00   Inloop / ontvangst
17.30   Welkom door iemand van initiatiefgroep
17.45   Live muziek
18.00   Eten en drinken met de maaltijdsoep van IChange
19.00   4 rondes waarin de 4 sprekers langs 4 groepen gaan om hun verhaal te houden
20.15   Het gedicht van Tijn Noordenbos en uitreiking trofee Kleurrijke Delvenaar 2020
20.30   Ontmoeten en uitwisselen met een drankje

Meer over Blue Zones

Blue Zones zijn plekken op aarde waar de mensen langer, gezonder en gelukkiger leven zonder dat zij de natuurlijke bronnen van de aarde uitputten. Dat mes snijdt dus aan meer kanten: zelf vrolijker leven en een leefbare aarde doorgeven aan de generaties na ons. Het verschil met andere plekken zit in alledaagse dingen, zoals je verbonden voelen met anderen, een positieve kijk op het leven, gemeenschapszin, vanzelfsprekend bewegen, eerlijk eten en dagelijkse routines om stress kwijt te raken. Het geheim van een lang en gelukkig leven ligt dus niet besloten in ingewikkelde diëten, dure sportschoolabonnementen en het maken van verre reizen, maar in ‘de goede omgeving’ en ‘de goede omstandigheden’. Elders in Nederland zijn experimenten gaande met het realiseren van ‘Blauwe Zones 2.0’ (Blue Zone Brabant, Leende,) en dat lijkt te werken. Lees meer op http://vitalzone.eu

Recap 2019

FESTIVITEITEN EERSTE KLEURRIJKE DELVENAAR BIJ MOLEN DE ROOS

Op woensdagavond 6 februari 2019 wordt in Delft bij Molen de Roos de basis gelegd voor een mooie nieuwe traditie: de verkiezing van de Kleurrijke Delvenaar van het jaar. Dit is iemand die zich inzet om Delft nog een beetje mooier, levendiger en eensgezinder te maken.

De eerste Delvenaar aan wie die deze prijs (postuum) wordt uitgereikt is Joost Verhoeff, de man die tijdens zijn leven iedere keer opnieuw iets nieuws bedacht waar de mensen in de stad blij van werden. Toen Verhoeff in augustus vorig jaar overleed, namen de mensen om hem zich voor om iets te doen om die herinnering levend te houden. Het idee voor de Kleurrijke Delvenaar was geboren. De bekendmaking van die eretitel zal vanaf nu ieder jaar plaatsvinden op 6 februari, de geboortedag van Verhoeff.

Op die datum zijn alle Delftenaren om 19.45 uur welkom bij Molen de Roos voor de eerste editie van de jaarlijkse uitreiking. Er is vrolijke muziek, iets warms te drinken, gezelligheid, en tijdens een bescheiden ceremonie zullen de dochters van Verhoeff namens hem de eretitel ‘Eerste Kleurrijke Delvenaar’ in ontvangst nemen. Daarna zal er iemand heel hard roepen: SPEKKIES!!! Als deze hartenkreet hard genoeg klinkt, zal er hopelijk een spekjesregen neerdalen op de menigte. En zullen de nieuwe LED-lampjes van Molen de Roos speciaal voor de gelegenheid oplichten in geel en roze. Die unieke kleurstelling is ieder jaar slechts 1 keer te zien, dus zorg dat je erbij bent.

Het idee voor die spekjesregen komt natuurlijk niet zomaar uit de lucht vallen. Gé Kleijweg, één van de initiatiefnemers van de Kleurrijke Delvenaar, zegt hierover: ‘De spekjesregen is uitgevonden door Joost, toen hij de eigenaar was van Knus in de Delftse Hout. Daar kon het door de grote toeloop op piekmomenten wel eens een tikje chaotisch worden achter en voor de bar. Dan zette Joost een lied in, wat steevast eindigde met de oproep aan de aanwezige kinderen om heel hard ‘spekkies!!!’ te roepen. Dat hielp altijd, want vervolgens ging het spontaan spekjes regenen in Knus. Niemand die nog aandacht besteedde aan de warboel bij de bar. Dat is een knap staaltje ‘omdenken’. Kan niet bestaat niet. Heb je een probleem? Draai het om, maak er een feestje van en betrek anderen erbij. Daar was Joost een meester in.’

Dat de initiatiefnemers van de Kleurrijke Delvenaar voor de festiviteiten uitkwamen bij Molen de Roos is ook al geen toeval. Vorig jaar werd met een crowdfundingactie in de stad 20.000 euro opgehaald, waarmee de molen van top tot teen voorzien kon worden van subtiele LED-verlichting; energiezuinig, duurzaam en een baken van licht in de Spoorzone. Elke donderdag maalt de Roos op de kracht van de wind biologisch graan tot meel waar Delftse bakkerijen en horecabedrijven hun producten voor de stad van bakken. Molenaar Jan Spruit zegt hierover: ‘De wind en de molen zitten vol positieve energie. De molen is een écht Delfts icoon en verdient het gewoon om mooi verlicht te zijn.’

Die positieve energie zit in de lichtjes, die er gekomen zijn door de bijdrage van een heleboel Delftenaren. In de broodjes en de taarten die uit de ovens komen van Delftse bakkers en horecaondernemers, die hun meel halen bij Molen de Roos. En in de mooie herinneringen die de stad koestert aan mensen als Joost Verhoeff; aan Delvenaren die met hart en ziel een bijdrage leveren aan het geluk van de mensen in de stad.