Wat zijn Blue Zones?

Blue Zones zijn plekken op aarde waar de mensen langer, gezonder en gelukkiger leven zonder dat zij de natuurlijke bronnen van de aarde uitputten. Dat mes snijdt dus aan meer kanten: zelf vrolijker leven en een leefbare aarde doorgeven aan de generaties na ons. Het verschil met andere plekken zit in alledaagse dingen, zoals je verbonden voelen met anderen, een positieve kijk op het leven, gemeenschapszin, vanzelfsprekend bewegen, eerlijk eten en dagelijkse routines om stress kwijt te raken. Het geheim van een lang en gelukkig leven ligt dus niet besloten in ingewikkelde diëten, dure sportschoolabonnementen en het maken van verre reizen, maar in ‘de goede omgeving’ en ‘de goede omstandigheden’. Elders in Nederland zijn experimenten gaande met het realiseren van ‘Blauwe Zones 2.0’ (Blue Zone Brabant, Leende,) en dat lijkt te werken. Lees meer op http://vitalzone.eu

Waarom Delft Blue Zone?

Delvenaren hebben hier en nu alles in huis om lang, gezond en gelukkig te leven en oud te worden. Maar dan moeten we als gemeenschap wel iets extra’s doen aan de omgeving en de omstandigheden. En voor alles de verbinding met elkaar te zoeken. Niemand kan in zijn eentje van Delft een Blue Zone maken. Daar hebben we elkaar voor nodig. Dit nodigt uit om op een meer filosofische, organische, holistische, integrale manier naar de stad te kijken. En om met elkaar nieuwe waarden te benoemen en te creëren. In Delft barst het van de initiatieven die op de een of andere manier bijdragen aan een vrolijke, blauwe toekomst. waarmee we zichtbaar maken dat er in Delft op dit gebied al duizend bloemen bloeien. Met de introductie van het ‘label’ Delft Blue Zone steken we een paraplu op waaronder we die inspanningen kunnen scharen in de hoop dat het steeds drukker wordt onder die paraplu.

Verbinding en inspiratie

Tijdens de bijeenkomst op 6 februari 2020 brengen we initiatieven bij elkaar, hopend op kruisbestuiving, op een steen-in-de-vijver effect. Delftse pioniers, wereldverbeteraars en mensen met een blauw hart ontmoeten elkaar in een informele sfeer, komen wat meer over elkaar te weten zodat ze in de toekomst elkaars activiteiten kunnen versterken en waar nodig de samenwerking zoeken. Ons belangrijkste doel is dat de deelnemers geïnspireerd en opgeladen naar huis gaan. Die inspiratie halen we uit de voordrachten van de sprekers, uit de ontmoeting met gelijkgestemden, uit de overtuiging dat steeds meer mensen (zonder dat ze dat zelf zo benoemen) zich inspannen voor ‘Delft Blue Zone’.

Delft Blue Initiatieven

In Delft zindert het al van de initiatieven die zo onder de paraplu van Delft Blue Zone kunnen aanschuiven. De initiatieven die wij al googelend konden vinden, hebben een uitnodiging gehad om zich aan te sluiten. Mist u iets? Stuur een mail naar info@kleurrijkedelvenaar.nl en wij nemen contact met u op.